Sigtuna 233 platser bättre i år på Jukola

Förra året kom Sigtuna på plats 970 i Jukola. I år blev det plats 757.
Totalt sett blev det en mycket trevlig Finlandsresa då tävlingen avgjordes dryg 50 mil nordost om Åbo.

Tyvärr ställde skador och sjukdomar till det en hel del för laget. Inte mindre än tre återbud gjorde att det till slut blev ett kombilag med fem stycken från Sigtuna, en från OK Roslagen och en från OK Tranan.

Resan till årets Jukola startade redan på torsdagen, för att vi skulle få en behagliga tripp. Så på fredagsmorgonen rullade vi ut på finsk mark och startade den långa resan mot Kuopio. Efter ungefär 50 mils körning var vi framme i staden och såg då till att äta svenskt eftersom det fanns ett IKEA där. Köttbullar stod på menyn för de flesta. 

Dessutom passade flera av oss på att köpa var sin kudde.

En stund efter IKEA-besöket var vi så framme på tävlingsarenan där vi efter lite letande hittade vår 100 m2 stora campingruta där vi satte upp fyra tält och klubbvimpeln. Här skulle vi bo ett par dygn.

På fredagskvällen passade vi på att besöka alla sportbutiker som hade byggts upp enbart för helgen. I en av butikerna stannade vi kvar ganska länge eftersom det kom ett rejält skyfall. Något som orsakade att det sedan var lervälling på större delen av arenan resten av helgen.

Roland fick dessutom sin nyinköpta kudde lite blöt eftersom han glömt att lägga in den i tältet.

På dagen på lördagen avgjordes damtävlingen och den har ni säkert redan läst lite om i artikeln som publicerades då. Anna N gjorde ju ett gästspel i finska laget Raisu Lumous och gjorde det mycket bra.

vid 23-tiden var det så dags för herrstarten med cirka 1600 lag.

Erik ”Tranan” Johansson inledde för oss på ett mycket bra sätt. Visserligen hade han ju “lovat” att komma in som sämst 200, men 544 var också rätt bra.

Tommy L Lindgren sprang långa natten och fick se sig passerad av några lag och skickade ut Stefan J Nordström som 647. Stefan i sin tur kom in på plats 861.

Roland D Bäcklin kämpade på men blev även han passerad av en del konkurrenter och växlade som 1007. Men därefter startade upphämtningen. Den som inledde det var Roger M Uddmäre. nu var vi 901:a när Pål ”Rospiggen” Jansson startade sin klappjakt. Pål gjorde det riktigt bra och kom in på plats 777.

För Lukas E Holgersson Rohdin blev det omstart på den sista sträckan och han kämpade på så bra att det blev ytterligare 20 platser upp.

Även Ulf K Rask, som lämnade återbud i ett tidigt skede efter en ögonskada var på benen och såg till att hamna i ett finsk lag, förövrigt samma klubb som Anna. I Raisu Lumous andralag GICK han fjärdesträckan. Löpning var inte att tänka på ännu. Men farten var ändå tillräckligt hög så att det egentligen hade räckt till att kvalificera sig in i Sigtunas lag…

Efter målgång blev det en snabb avfärd och i lagom tid för färjans avgång var vi framme i Åbo.

Nu ser vi fram emot nästa år, då tävlingen avgörs i Åbo och man slipper en lång resa inne i Finland. Då är målet att få ihop ett helt eget herrlag, helst med fler yngre i laget. Dessutom önskar bland andra Anna att vi har ett damlag.

Kan en 13-årig tjej ta sig runt en finsk bana ska väl även några medelålders kvinnor i klubben också göra det!?

Resultat finns här.

Raisu Lumous

I år valde vi att hyra en plats och bo i småtält. Det gick riktigt bra
Starten har gått på Jukolakavlen.
Lucas pustar ut efter avslutningssträckan på 14 km.
Finska motsvarigheten till Rödluvan? Nej, Stefan provar en klassisk finsk huvudbonad.
Sture Larsson, Länna, såg till att 10MILA 2015 som ska avgöras i Sigtuna (Skepptuna) syntes fick även hjälp av Uffe och Roland.
Jättarna från Sigtuna – Inez, Tommy och Stefan. Eller kan det vara så att våra grannar var ovanligt kortväxta?