September – DM-månaden

September månad är DM-månaden, då avgörs i regel vilka som för året är bäst i Uppland i respektive klass.

Först ut var DM-lång den 6 september då vi var arrangörer och banläggare. För våra ungdomar blev det ingen pallplats denna gång.

Anna Nordström i D14 var närmast med en 4:e plats. 

Nämnas kan också att Jakob Nordströmfaktiskt kom på placering 5 i H10  och Gustav Lyckebäck på 6:e plats.

Medeldistans-DM avgjordes dagen efter den 7 september inte långt ifrån Sigtuna och Märsta, nordost om Arlanda. Denna dag blev det två pallplatser med Gustaf Berglund på 1:a plats i H16, starkt jobbat, samt en 3:e plats för Andreas Johnson i H14. 

Fyra damer sprang hem brons. Åsa Berg D35, Marie Lyckebäck D40, Eva Elnerud D55 och Marita Berg D60.

Tre guld blev det också i veteranklasserna.
H65 Anders Sellgren, D70 Dagny Gustavsson, H75 Jan-Olof Malm.

Natt-DM avgjordes fredagen den 12 september i Edsberg, Sollentuna i Rösjöskogen. Här var det dags för en förstaplats för Andreas Johnson i H14. Riktigt roligt och faktiskt 6 minuter ned till 2:a platsen.

Det blev även en 3:e plats för Anna Nordström i D14. Både Andreas och Anna har visat fin form i Nattorientering i år då Anna vann Grymnatta i Mars i år och Andreas kom tvåa.

Sedan vann Andreas nattävlingen i april på Uppsala möte – där Anna kom tvåa. Båda tränade ju mycket nattorientering under hela förra vintern, något som verkligen har visat resultat. 

Bland klubbens äldre löpare blev det också medaljplaceringar. Andraplatser för P-O Olofsson i H55 och B-O Törnqvist i H70.

Guldlopp gjorde Marianne Sellgren i D65 och J-O Malm i H75.

Andrasträckslöparna i H12-laget: Teodor, Jakob och Alicia.

DM-stafett till sist avgjordes söndagen den 14 september i skogarna vid sidan om Livgardet i Brunna, inte långt från Kungsängen. Här hade vi fått ihop två ungdomslag.

Ett lag i H12 med Gustav Kügler på sträcka 1, Teodor Uddmäre, Alicia Bohman samt Jakob Nordström på sträcka två och Amanda Wieland på sista sträckan. 

Det är alltid speciellt pirrigt med stafett och det märktes på deltagarna i H12 laget.

De tre som stod och väntade på Gustav K på sträcka 2 hade svårt att stå still och var mycket uppspelta – precis som det ska vara. Men frågan är inte om Alicias pappa ändå var mest nervös av alla av att se sin dotter springa stafett för första gången?  Alicia, Teodor och Jakob dock fick vänta ett tag då Gustav hamnat i ett gäng killar som hade bommat rejält på en kontroll vilket är ganska vanligt på förstasträckor.

Gustav kämpade tappert vidare och det är en bra erfarenhet till nästa gång det är stafett.

Andra sträckans löpare sprang raskt iväg på sin vita bana och efter 24 minuter var de tillbaka och växlade till Amanda Wieland som tog sig runt på den gula banan som var klurig på sina håll.

För alla löpare var det speciellt svårt och rörigt på slutet av banan då alla kom in i en ganska öppen tallskog med mycket mossa och sten på marken och flera diffusa stigar. Totalt kom laget på plats 8 av 10 lag. 

D14-laget hade Anna Nordström på första sträckan och hon gjorde en mycket bra första sträcka och växlade som första lag med 3.30 före det andra växlande laget. Anni Häggholm växlade sedan som trea och Ida Häggholm på tredje sträckan lyckades hålla ihop sitt lopp och behålla tredjeplatsen och pallplatsen från att tas av jagande lag. Grattis till D14 tjejerna för den fina tredjeplatsen. 

Bland de äldre blev det två guldlag, då Dagny Gustavsson spurtade hem segern i D180. I laget sprang även AGneta Sörqvist och Eva Elnerud.

Herrarna i H200, Janne Malm, B-O Törnqvist och Åke Gatelid såg också till att springa hem guldet.