Rapport: USM i Köping-Kolsva 2014

Så var det dags för upplandstruppen att åka i väg på en av årets stora happenings, USM. Jag, Maria, har haft förmånen att få vara ledare i år tillsammans med Per Grywenz i OK Linné och det har varit väldigt roligt. Tänkte berätta lite om helgen.

Vi träffades i Uppsala på fredagsmorgonen för lite taktiksnack inför eftermiddagens sprint och annat praktiskt.

Planen var att käka lunch på Ikea i Köping men vi fick på vägen dit reda på att de lade ner för 25 år sedan!! Så kan det gå när man har gamlingar i ledarstaben! Nåväl, det fick bli ett bra asiatiskt/pizza-hak i stället, även om några föredrog hamburgerkedja från Norrland. Vi åkte efter lunchen till Karlbergsskolan i Köping och inkvarterade oss.

Började med en sprint på fredagseftermiddagen, solen sken och stämningen var god. Gustaf anslöt till gänget efter att han åkt med Moragymnasiet dit. Första start klockan 15, en teknisk sprint inne i centrala Köping, varvning på torget, en sväng senare åter tillbaka för målgång på samma torg.

Det hejades och det vrålades vilt. Upplandstruppen hejade högst.  Många bra prestationer där Linnés Sandra Boströms brons i D15 toppade. Gustaf låg länge på elfteplats i H16 innan en sur bom kom precis på slutet i närheten av Köpings kyrkogård ! Han slutade på plats 27. Sofias favoritdistans är just sprint, men den här var klurigare än vanligt så hon var inte helt nöjd men slutade ändå på en 36e plats av 88, det var bra ändå. 

På kvällen tågade vi distriktsvis genom Köpings gator och samlades på stora torget för en invigningsceremoni. 

På lördagen var det så dag för långdistansen. Dimman låg tät när vi körde mot arenan. Långt till start, 2.5 km så alla hann bli varma innan de var framme. Vi har varit på träningsläger i trakten en helg i augusti så vi visste att det var Upplandsliknande terräng som väntade.

Upplänningarna gjorde fina lopp. Linnés Olle Grywenz var som en vessla i skogen och tog guld i H15-klassen och Sandra tog återigen en bronsmedalj. Gustaf kom tillbaka besviken och kände sig helt ur slag, slutade på en 29e plats på den 6.7 km långa banan. Sofia var nöjd och glad när hon kom tillbaka:

– Det såg svårare ut på kartan än vad det var och jag visste var jag var hela tiden, sa hon, förvånad över sig själv. Hon slutade på en fin 18e plats och banan mätte 5.4 km.

Fältlunch och blomsterceremoni väntade efter loppet innan vi åkte tillbaka till skolan i Köping. På kvällen var det lagledarträff där vi fick information om kommande två års evenemang. Nästa år arrangeras tävlingarna i Sundsvall och om två år på Gotland. Det låter väl roligt för er 00or och 01or?!

Söndag och dags för stafett, start 0900, löpordningen var, H15, D15, H16 och avslutningsvis D16.

Återigen dimma så sikten var kraftigt begränsad men det klarnade under förmiddagen. Uppland ställde upp med 6 lag då det kommit några D14-tjejer för att stötta på tjejsträckorna.

Oj vad spännande det blev! Upplands första lag var med i första klungan och andra- och tredjelaget hängde med strax därbakom.

På andrasträckan var vi i topp tillsammans med Stockholm och Gustaf fick gå ut med Dalarna jagande strax efter. Å vilket lopp han gjorde, hängde på Dalarna och Stockholm släppte.…växlade över som nummer två till Anna i OK Linné som inte orienterat så länge men gjorde ett kanonlopp och stod emot trycket bakifrån till näst sista där två lag lyckades smita förbi och fick någon meter.

Uppland satte färg på stafetten, sa speakern flera gånger, och de gjorde de verkligen, in i det sista.

Sofia sprang en bra andrasträcka i det jagande andralaget och de övriga lagmedlemmarna gjorde också mycket bra ifrån sig. Laget slutade på 14e plats och det kändes fantastiskt kul att ha två Upplandslag, med varsin Sigtuna OK-löpare, bland de fjorton första!

Återigen fältlunch och prisutdelning för att därefter precis till regnet kom, äntra minibussarna för återfärd till Uppsala.

– Det var ett roligt USM, sa Sofia i bussen på hemvägen och det vill jag påstå att vi alla tyckte! Nu laddar vi för nästa år i Sundsvall!

Maria