Jukolakavlen 2023 – århundradets kanske torraste orienteringsstafett?

Med kompassen riktad mot de finska skogarna i Borgå, reste sju Sigtuna OK:are med Finlandsfärjan från Värtahamnen i Stockholm i hopp om att förbättra klubbens resultat från förra året. Under resan på vägen dit, så bjöds det på välsmakande fläderblomssaft i hytten eftersom Elias hade prioriterat sex liter vätska i väskan istället för (enlitg honom själv, ”mer oväsentliga”) grejer – såsom klubbtröja, duschhandduk och klubbjacka. Trots detta materiella bakslag, så delade de andra lagmedlemmarna gärna med sig av deras extrapackning.

När båten nådde Helsingfors på lördagsmorgonen hade Sigtuna OK:s Jukolalag med rent samvete lyckats smuggla ut en ordentlig mängd av smörgåsar från frukostbuffén. Stefan spanade diskret efter arga, finska mattanter samtidigt som Elias smög ner det dyrbara stöldgodset i den medhavda kylväskan. För att inte avslöja allt för mycket om vår framfart, så kan man säga att sammanfattningsvis var vår frukostbuffékupp, med all rätt, kan jämföras med Jönssonligans ”aktiviteter”.

Så småningom satt vi på bussen på väg mot tävlingsarenan strax utanför Borgå. Väl på plats, så uppsökte vi vårt militärtält som valts med stor omsorg. Lagom långt bort från speakerljuder för att kunna sova, men samtidigt tillräckligt nära för att känna Jukola-andan. Nästan samtliga mattält besöktes för att på bästa sätt fylla på energireserverna in i det sista. Starten på Venlakavlen gick och vi hejade fram vår otroligt duktiga Elise, som detta år sprang för IF Thor tillsammans med bland annat den flerfaldiga VM-medaljören Gunilla Svärd. Elise imponeraed på oss alla som gick ut på plats 70 (av drygt 1500 lag) och plockade in hela 27 placeringar! Vi är mycket stolta över dig, Elise! Snyggt jobbat!

Vad gäller vår egen laginsats under Jukolakavlen som startade på lördagskvällen finns det en blandning av uppfattningar om huruvida man tyckte att man bidrog till laget. Seán och Elias känner nog att deras insats kunde ha varit betydligt bättre. Kenneth, Per och Stefan verkade nöjda med sina sträckor. Johan dock kommer att ge Vitargo Carboloader en rejäl omgång då den önskade energieffekten tillsynes uteblev – trots att vi andra tyckte att hans insats va mycket bra och oklanderlig. En gemensam uppfattning kring årets Jukolakavle var att (troligtvis till följd av det torra vädret i Finland) det var enormt dammigt ute i skogen. En dimma bestående av pulversierad mossa, trädstammar och jord gav uppkomst till en ”skogsdimma” som var direkt otrevlig att andas in. När man väl kom till en vätskekontroll för att skölja ner dammet och släcka törsten, så låg det även där en tunn hinna av skogsdamm som gjorde att man nästan var torrare i halsen efteråt än innan.

För att ta del av lagets sträcktider, så kan du klicka här nedan!
Sigtuna OK:s lag till Jukolan Viesti 2023

Från vänster: Christian, Seán, Elias, Stefan, Kenneth, Per och Johan.
Dessa utgjorde Sigtuna OK:s lag som fick slutplaceringen 780 med måltiden 15:47:36.

Efter avslutad tävling med, den numera historiska klubben, Stora Tuna OK som vinnare, begav oss tillbaka till Helsingfors för att åka med Finlandsfärjan hem igen. Där väntade Silja Lines mytomspunna Grande Buffet där samtliga av oss avnjöt mat från världens alla hörn. Matta och möra som vi var, så försökte ändå några av oss att hänga med på festligheterna som arrangerades. Dock gav vi tillslut upp och fick äntligen sova ut i en riktig säng utan pruttljud och blodtörstiga Dracula-myggor. På måndag morgon vaknande vi i Stockholm igen, där var och en av oss återgick till vardagslivets förpliktelser.

Slutligen så vill vi rikta ett stort tack till alla deltagare och ett särskilt stort tack till vår samordnare, reseplanerare och medtävlande Stefan som styrt upp och ordnat, så att Sigtuna OK har haft stafettlag att ställa upp med på Jukolakavlen. Nu väntar en sommar med O-Ringen i Åre!

Den mäktiga stafettstarten av Jukolan Viesti 2023!