O-Ringen 2023 i Åre – en 5-dagarstävling med blandade känslor

Årets upplaga av O-Ringen avgjordes i Jämtlandsfjällen runtomkring Åre där de fem etapperna var fördelade på arenorna Trillevallen, Järpen och Ånn. I år hade Sigtuna OK totalt 19 deltagare som startade under O-Ringenveckan och där flera av dem kammade in berömvärda totalplaceringar!

De första två etapperna hölls vid Arena Trillevallen. När Audrey Foley fick frågan om huruvida hon tyckte om terrängen och orienteringen, så svarade hon så här:
– Views are the best I’ve ever had for orienteering and some tricky controls with areas of thick bushes and undergrowth. Towards the end it was so muddy it was like running in play dough. Real adventurous orienteering!

Efter en tuff inledning av O-Ringen 2023, så väntade en vilodag – eller rättare sagt; aktivitetsdag. Under denna dag fanns ett stort utbud av olika OL-aktiviteter som man kunde göra. Allt från inomhusorienteringstävlingen O-Ringen Åre Indoor, som arrangerades av Stockholm Indoor Cup-gänget, till Hackaton där ungdomar kunde få dela sina tankar och idéer kring hur svensk orientering kan bli mer hållbar. Men man kan göra så mycket mer under O-Ringens vilodag/aktivitetsdag. Familjen Foley tog tillfället i akt att fjällvandra lite och där ser det ut som att en av systrarna Foley testade att ta ett steg strax utanför spången. Så kan det gå ibland! Haha 🙂

Den tredje etappen arrangerades vid Arena Järpen och den dagen var kantad av minst sagt problematiska transporter. När vi bad Kenneth Hermansson att sammanfatta dagen, så beskrev han den så här:
– Busskaos. Jag missade nästan starten på grund av otroligt lång tid för bussarna att komma fram till arenan. Jag fick hoppa av innan bussen var framme och springa direkt till start. Sedan direkt till bussen efter mål. Bästa terrängen hittills, tycker jag, men det hjälpte inte tyvärr. Rebecka Grönstedt vann i sin O-Ringendebut – det var snyggt!

Audrey Foley sammanfattade dock dagen i Järpen på ett lite annorlunda sätt:
– Mammy always said if you’ve nothing good to say, say nothing at all…

De två avslutande etapperna genomfördes vid Arena Ånn som var det sista området för O-Ringenveckan och befann sig längre västerut i Jämtlandsfjällen. Maria Olsson summerar etapp 4 så här:
– Etapp 4 avklarad. Himlen var blå är vi lämnade Åre imorse men ju närmare Ånn vi kom desto mer mörknade himlen. Innan dagen var över VRÄKTE det ner. Alla sprang efter målgång direkt till bussen för att ta sig hem. Ikväll på korvgrillningen sken solen igen! Vi konstaterade att vi alla var ganska nöjda med dagen och de misstag vi gjorde idag lovade vi varandra att rätta till lagom till morgondagens jaktstart där vi alla tänkt avancera i resultatlistan.

Efter att den avslutande etappen – tillika jaktstarten – var genomförd, så hade Kenneth Hermansson en någorlunda bestämd uppfattning om dagen. Han sa så här:
– Dagens etapp sög …eller för att vara tydlig, jag gjorde det.

Sofia Berglund hade dock ett annat perspektiv på den sista O-Ringenetappen.
– Jag tyckte dagens etapp var den roligaste. Jaktstart är alltid kul om än jobbigt när man jagar och blir jagad. Idag var det mestadels fint väder och soligt över arenan, men det kom någon enstaka regnskur.

Christian Foley fyllde i med uppmuntrande ord.
– Every Sigtuna OK runner except poor Kenneth gained places in the hunt and Rebecka held onto top place overall!

Bland våra tappra Sigtuna OK-löpare finner vi bland annat O-Ringendebutanten Rebecka Grönstedt som vann i sin klass 3-dagars 5,0 Lätt – stort grattis! Även Christian Foley sprang till sig en imponerade åttondeplats i den tuffa klassen H35. Vår yngsta deltagare från klubben var Saoirse Foley som genomförde sitt första O-Ringen med fantastiskt fina prestationer. En lovande OL-framtid ligger minst sagt framför dig, Saoirse! Utöver våra egna Sigtuna OK-löpare, så fortsätter vår eminenta Elise Magnusson (numera tävlandes för IF Thor) att leverera i klassen D18 Elit där hon fick en totalplacering på plats 24 bland Sveriges 120 absolut bästa D18-löpare! Så kul att se att vi har så många duktiga OL-löpare!

Alla klubbdeltagares resultat från samtliga etapper finner du om du klicker HÄR!

Foto: Per Edlund (Sigtuna OK)