Hoppa till sidans innehåll

Ungdom

Sigtuna OK bedriver en omfattande ungdomsverksamhet med träning och tävling för alla intresserade.

 

UNT-startenwww

Laget som kom 6:a vid UNTcup finalen hösten 2013Anna Nordström, Erik Starkman, Andreas

Johnson,  Ida Häggholm, Sofia Berglund, Henrik Nordström,  och och Gustaf Berglund.

Ungdomsnyheter

2015-08-17
Här kommer ungdomsprogrammet för hösten 2015. Här finns också information om var vi tränar och när. Var ni kan tävla och när.
 
2015-05-06
En helt vanlig tisdag kväll, när solen skiner och vitsipporna blommar träffas våra ungdomar för tisdagsträning. En kväll i april var det att passa kartan och bemästra riktnin...
 
2014-08-13
Höstsäsongen närmar sig. Så även om vi haft en "värmechock" den senaste tiden så är det dags att blicka framåt. Ungdomsträningen startar tisdagen den 12 augusti 18.00 från Häl...
 
2014-08-12
När Upplandströjan, ungdomarnas poängserie, går in på höstspurten har Sigtuna OK fyra löpare som ligger i topp-3. Två av dem är dessutom i ledarposition – Andreas Johnson och ...
 
2014-06-13
Vi vill berätta att vi ungdomar i Sigtuna OK varit på ett roligt distriktsläger i Enköping, eller strax utanför. Vi bodde i skolan i Lillkyrka och vädret var fantastiskt….puhh...

Ungdom - nybörjare i Sigtuna OK

Ungdomsverksamheten i Sigtuna OK
Samordnare för ungdomsverksamheten är Stefan Nordström.e-post This is a mailto linkfon. 0708685447

Nybörjare i orientering
De som vill lära sig att orientera är välkomna till den grön/vita gruppen på tisdagsträningarna.

Vi välkomnar nybörjare från det år man fyller 8 år. Ta gärna kontakt innan med ledarna i den grön/vita gruppen eller samordnaren för ungdomsverksamheten. 

För att det ska kännas meningsfullt och roligt med orientering är det viktigt att barnen är i en mognad som gör att de kan börja förstå hur karta och verklighet hänger ihop. Det är naturligtvis olika från barn till barn men vår erfarenhet säger att man inte ska börja tidigare än 8 års ålder. Det kan till och med vara klokare många gånger att vänta tills de är 9 år då de flesta mognadsmässigt börjar kunna förstå kartan. 

Medlemskap
Man är välkommen att prova på som ungdom under 3 träningstillfällen men efter det får man söka medlemskap och betala medlemsavgift för klubben. Du kan se mer om medlemsansökan här.

Ungdomsträningarna 
är på tisdagar mellan 18.00 - 19.30 då den ordinarie klubbträningen för alla i klubben äger rum. 

Samordnare för ungdomsverksamheten är Stefan Nordström.
E-post This is a mailto link Telefon. 0708685447

Ungdomsträningarna för grön/vit grupp samt gul/orange grupp pågår årligen från slutet av mars till mitten på oktober med uppehåll under sommaren. Under vinterhalvåret finns inga organiserade träningar för dessa grupper men ibland anordnas några träffar med gemenskap och kul. 

Under vinterhalvåret har vi styrkegympa på tisdagar för hela klubben.
Ungdomsträningen för 100% gruppen (ungdomar från 13 år och uppåt) pågår under hela året utom under sommaren. 

Ungdomarna är uppdelade i grupper på träningarna utifrån svårighetsgraden på banorna.

Grön/vit grupp är gruppen för nybörjare och leder till att man kan springa en enkel orienteringsbana själv och tävla i den yngsta tävlingsklassen D10 och H10. Här lär man sig bl.a. under lek karttecken och att passa kartan. Här ligger kontrollerna längs med stigar, kraftledningar, diken och bäckar och åkers/gärdeskanter. 

Ledare för grön/vit grupp är: Roger Uddmäre och Marie Lyckebäck

Gul grupp är gruppen för dem som är 11-12 år gamla eller äldre men som redan klarar vit bana och vill lära sig mer. Gul svårighetsgrad på banorna innebär att kontrollen ibland ligger utom synhåll från stigen, bäcken, kraftledningen.

Oftast inte långt in i skogen men man ska också kunna ta kompassriktning och kunna gå rakt i 200 meter mot en tydlig ”uppfångare” t.ex. en stig, ett dike eller ett gärde. Även börja förstå hur man läser kurvbild på enklaste nivå, som att kunna springa upp till toppen på en höjd nära en stig för att hitta en kontroll.

De i 11-12 års åldern tävlar i H12 och D12.

Orange grupp är gruppen för dem som allt mer har börjat kunna läsa kartan och skogen och som nu är vana att använda kompass. Här lämnar man alltmer säkra ”ledstänger” som stigar, diken, kraftledningar för att bege sig rakt ut i skogen för att orientera efter kanter på höjder och sankmarker t.ex. och att alltmer förstå kurvbilden som beskriver höjder på olika sätt.

Här övar man upp kompasstekniken alltmer. Säkra 2uppfångare ska dock alltid inte vara långt ifrån i skogen – högst 200 meter ca. De som är 13-14 år tävlar på banor med orange svårighetsgrad i klasserna D14 och H14.

Ledare för gul/orange grupp är: Stefan Nordström och Thomas Wieland

Violett /svart grupp. De ungdomar som är 15-16 år springer allt mer svåra banor som ofta gränsar till de allra svåraste banorna som är svarta. Här kan man få springa i vildmark utan någon stig, åker, dike eller kraftledning på hela kartan. Endast sankmarker, stenar, punkthöjder och branter och andra mindre detaljer att orientera sig efter men framförallt är det förmågan att läsa kurvbilden som utmärker den erfarne, rutinerade och säkra orienteraren på violett och svart nivå. 

Ansvarig för violett/svart grupp är: Stefan Nordström 

100% gruppen
Detta är vår grupp med ungdomar från 13 år och uppåt som vill satsa lite mer på orienteringen. De vill springa fler tävlingar och träna mer på orienteringstekninken, träna mer löpträning och att springa nattorientering för att bli säkra på orienteringen.
Gruppen tränar två gånger i veckan på tisdagar med den vanliga ungdomsträningen, samt på torsdagar då det är löpträning18.30 - 20.00 ca. med intervall, backe, tempo.

På senhösten blir det nattorientering/löpträning på torsdagar och intervall/backe/tempo före gymnastiken på tisdagar. 

TISDAGSTRÄNINGARNA 2016
Datum Samlingsplats

Publiceras inom kort

 Styrkegymnastik

I Hällsoskolans gymnastiksal (se kalendern)


Program för träning och tävling:

Ungdomsbroschyr för 2016 (publiceras inom kort)


Målsättningar för olika nivåer:

   GrönVit, Gul, OrangeViolett, Blåsvart

 

Kalender för klubben finns på startsidan. Till SiOK kalendern

 -------------------------

KLUBBENS SPONSORER

 

Repretech 

 

RCO

  

Postadress:
Sigtuna OK - Orientering
Selander, Tvärgränd 5
19330 Sigtuna

Besöksadress:
Hällsbostugan, Hällsbovägen
19332 Sigtuna

Kontakt:
Tel: [saknas] Information
E-post: This is a mailto link

Se all info